Vad utmärker Amarone, Ripasso och Valpolicella?

Samt vad skiljer dessa tre storstilade viner åt?

Viner från Valpolicella

Valpolicella är ett mycket vackert vindistrikt som ligger strax utanför den romantiska staden Verona i nordöstra Italien, i regionen Veneto. Vingårdarna är högt belägna i det bergiga vinområdet och på många platser kan man få utsikt över Gardasjön.

De främsta druvorna i Valpolicella heter Corvina, Rondinella och Molinara. Tillsammans utgör de ofta en blend i regionens olika viner.

Valpolicella är namnet på det något enklare och relativt mjuka rödvin som kommer från trakten. När Valpolicella-vin får jäsa en andra gång, vilket är en unik produktionsmetod, tillsammans med jäsningsrester från Amarone-tillverkning så får man ett Ripassovin. Ripasson är mer kraftfull och fyllig.

Vad är Amarone?

Kungen av Valpolicella är Amarone. Detta omåttligt populära rödvin har inte minst fått starkt fäste i Sverige. Det är i grunden ett småskaligt och hantverksmässigt vin som länge var en lokal specialitet… innan det upptäcktes av de bredare vinmassorna och började exporteras i stor utsträckning.

Vinet tillverkas av druvor som fått hänga länge på vinrankan och har hög koncentration av smak och socker. När druvorna plockats får de sedan ligga på vindar i små hus ute i vingården där de sprids ut på bastmattor. Druvorna får ligga där en tid, minst till december. Vilket torkar ut vatten från druvorna ytterligare.

Detta gör att man får en mycket koncentrerad och smakrik must som sedan jäser ut till ett otroligt kraftigt och intensivt rödvin. I takt med att efterfrågan har ökat enormt så har många producenter gått ifrån den traditionella produktionsmetoden och torkar druvorna i speciella industriella anläggningar.

Många producenter håller dock kvar vid traditionerna och tillverkar småskalig Amarone på det gamla viset, dessa viner kostar ofta betydligt mer.

Gillar du vinerna från Valpolicella eller har du en Amarone-älskande vän, pojkvän eller flickvän som du behöver hitta en present till? Då kan vi starkt rekommendera vår Valpolicella-poster som på ett visuellt vackert sätt radar upp mängder av intressanta vinfakta om Amarone och Ripasso. Du hittar den HÄR>>

Vinposter