Cabernet Sauvignon är en av världens absolut vanligaste druvor, den finns i stort sett i alla vinländer och har länge varit grunden i ett antal av världens mest berömda viner.
Viner på Cabernet Sauvignon har en påtaglig doft av svarta vinbär. Som mest tydlig blir den på viner som är tillverkade på 100% Cabernet sauvignon. Letar du efter ett praktexempel kan vi rekommendera viner från Chile. De har ofta en extra stiltypisk ton av svarta vinbär.

Cabernet Sauvignon doftar även ofta av grön paprika, plommon och lakrits. I Bordeaux förekommer ofta varianter som har en väldigt intressant doft av nyvässad blyertspenna. Tänk tillbaka på när du satt och vässade i skolbänken 🙂
Druvan fatlagras ofta vilket ger aromer av vanilj, kaffe och choklad.
Cabernet Sauvignon, eller ”Cab”, som den ofta kallas ger viner med markerad strävhet och frisk syra. Dessa egenskaper gör att vinet lämpar sig till lite mer smakrika maträtter, gärna med krämiga inslag såsom feta såser vilket kan fånga upp och balansera strävheten i vinet.