Vad är egentligen skillnaden på de här tre berömda vinerna?


En sak kan de flesta skilja på ganska omgående – priset!

De flesta vet att Champagne gör ett större hål i plånboken jämfört med Cava och inte minst det lite billigare alternativet Prosecco. Finns det egentligen någon anledning till att det ser ut så och isåfall, vad? Nedan radar vi upp en del av det som skiljer dessa tre åt.

Produktionsmetoder och plats

Champagne är en mycket traditionell dryck som har anor långt tillbaka i tiden. Enligt sägen är det den plats på jorden där man först började tillverka mousserande viner. Visserligen aspirerar andra på den pallplatsen… Hursomhelst finns det en lång tradition av att tillverka vin med bubblor i här & inte på vilket sätt som helst heller utan vinet jäser en andra gång på flaska – härifrån kommer de små delikata bubblorna! Metoden kallas ”den klassiska metoden” eller méthode champenoise. En andra jäsning i flaska skapar en massa fler arbetskrävande moment. Även Cava produceras på det här sättet.

Cava är Spaniens svar på Champagne och har flera tillåtna ursprungsområden.

Prosecco tillverkas i nordöstra Italien och får i sin tur sina bubblor genom jäsning i en stor ståltank innan vinet förs över på glasflaska, vilket är en klart mindre kostsam process.

Champagne tillverkas i nordligaste Frankrike runt staden Reims (uttalas ungefär Rääääns). Champagne är en geografisk region (såsom exempelvis Bordeaux). I Champagne finns ca 35.000 hektar odlingsmark och endast här får drycken Champagne tillverkas. Den begränsade ytan i kombination med dyr produktionsmetod och hög efterfrågan driver upp priserna (tillsammans med en del andra faktorer)

Cava-områdena i Spanien omfattar ungefär någonstans runt 65.000 hektar.

Lagring

Årgångschampagne måste lagras minst 36 månader på sin jästfällning i flaskan, Cava måste lagras minst 9 månader. När lagringen är klar måste jästfällningen avlägsnas ut ur flaskan vilket är en relativt avancerad process som adderar extra produktionskostnader.

Medan Prosecco vanligtvis lagras runt 15-20 månader i stora ståltankar utan sin jästfällning, innan det hamnar på flaska.

Är du intresserad av att lära dig mer om skillnader och likheter mellan Cava, Prosecco och Champagne eller om du bara gillar ämnet kan vi rekommendera vår poster (70*50cm) som stilfullt fördjupar sig i ämnet. Du hittar den här>>