”Att det är ett elegant vitt vin” kan de flesta aspirerande vinintresserade självsäkert konstatera. Men färre kanske har koll på att det faktiskt är ett litet vindistrikt, beläget i de nordligare delarna av Bourgogne. Bourgogne är i sin tur den större vinregionen inom vilken Chablis ingår.


Vilken druva är Chablis tillverkad på?

Chablis görs på druvan Chardonnay. Många har en lite förutfattad bild av vad de tycker om Chardonnay-viner. Chardonnay är en druva som ändrar sig mycket i stil beroende på hur och var den odlats samt behandlats av vinmakaren i vineriet.


Vilken mat passar till Chablis?

Chablis mycket friska, lätta, citrusintensiva och mineraldrivna stil passar mycket bra till fisk och skaldjur. Ostron, räkor och musslor är svårslagna kombinationer.

Vad utmärker Chablis?

Chablisviner har en mycket hög syra och en väldigt stiltypisk mineralitet som går igen i de flesta bra viner härifrån. Chablis-viner är ofta lätta och mycket eleganta i stilen, de är sällen ekfatslagrade. Om så är fallet handlar det ofta om relativt dyra så kallade Grand Cru viner som legat en period på gamla ekfat som inte ger särskilt mycket om ens någon ekfatskaraktär.  

Den så egna och oefterhärmliga mineralkaraktären i vinerna från Chablis sägs komma från den mycket mineralrika jordmånen.

Gillar du Chablis sådär alldeles extra mycket eller letar du den perfekta presenten till en vinintresserad person? Då kan vi rekommendera vår Chablisposter (50*70cm) du hittar Chablispostern HÄR>>

Chablis fakta